Αξιοθέατα

Σπήλαιο Κιλκίς

Το σπήλαιο Κιλκίς βρίσκεται στους πρόποδες λόφου Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει πανω από την πόλη του Κιλκίς, έχει έκταση άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και συνολικό μήκος εξερευνημένων διαδρομών τριακοσίων μέτρων και είναι διώροφο. Ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη.

Το σπήλαιο διαθέτει ένα σύστημα διακλαδώσεων(σχισμών), που έχουν διανοιχθεί κατακόρυφα, σε παράλληλες και κάθετες κατευθύνσεις. Έτσι δημιουργούν πλατείς ή στενούς διαδρόμους, δαιδαλώδεις, με ψηλές οροφές, σε εκατοντάδες μέτρα μήκος και αξιόλογα σταλακτικά στολίσματα. Διαθέτει ακόμη και έναν δεύτερο όροφο, που διανοίγεται σε 6 μέτρα ψηλότερα από το κύριο σπήλαιο, με διαφορετική διάνοιξη κοιλωμάτων. Οι διαδοχικοί και ευρύχωροι θάλαμοί του έχουν διάκοσμο μοναδικό στο είδος του, “τα κοραλλένια διαμερίσματα”, “ο διάδρομος των καταρρακτών”, “ο κρυφός θησαυρός”, “ο ενδιάμεσος διάδρομος”, “ο παράλληλος δρόμος”, “η σπονδυλική στήλη”, “το τρίστρατο”, “ο βωμός του Αγίου-Γεωργίου”, “ο πρόναος”, “ο ναός”, “η φάτνη”,” τα κοραλλένια διαμερίσματα”, “ο Γολγοθάς”, “ο θάλαμος των κοραλλιών”, και ο “ανθόκηπος”..

Πληροφορίες: 23410 20054

 

Αρχαιολογικό Μουσείο

To Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει τον μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού το 6ου π.Χ. αι., τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το Παλατιανό, καθώς και μια σειρά από κεραμικά της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 8:30 – 15:00
Διέυθυνση: Ουτσκούνη & Ρεγκούκου γωνία, Κιλκίς
Πληροφορίες: 23410 22477

 

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο του Κιλκίς βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου που απέχει 2.5 χλμ. νοτιοδυτικά από το κέντρο της πόλης. Κύριο θέμα του μουσείου είναι η τριήμερη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά κατά των Βουλγάρων (19-21 Ιουνίου 1913). Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ντοκουμέντα από το 1912-1913, προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που πήραν μέρος στη μάχη του Κιλκίς, στολές, όπλα (όλμους, οβίδες, πυροβόλα κ.α.), και σημαίες συνταγμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ανάγλυφος χάρτης και η οπτικοακουστική παρουσίαση της μάχης. Το μουσείο ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Aμυνας και λειτουργεί από το 1966 (το 1971 επεκτάθηκε).

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 08:00 έως 14:00 και από 17:00 έως 20:00, και τα Σαββατοκύριακα από 08:00 έως 20:00.

πηγη: wikipedia.org